Ugrás a lényegre

Fali aljzatok és telefonok ellenőrzése

· 2 perc olvasmány

Szeretnénk megkérni minden Schönherzben lakót, hogy ellenőrizze a szobájában található “internetes” (RJ45) és “telefonos” (RJ11) fali aljzatokat, valamint a vezetékes telefonkészülékeket, hogy azok megfelelően működnek-e.

Az RJ45-ös aljzatok megfelelően működnek, ha:

  • azokra megfelelő végberendezést (RJ45-ös csatlakozóval rendelkező laptopot, asztali számítógépet, stb.) megfelelő kábellel kötve a végberendezés felveszi a linket (azaz látja, megtalálja a hálózatot) ÉS
  • a link (kapcsolat) sebessége tartósan legalább 100 Mbit/s

A kollégiumi hálózat végpontjai 1 Gbit/s sebességűek, azonban hogy ezt ki lehessen használni, megfelelő hardver kell a felhasználó részéről is. A laptopok, netbookok többsége ma is legfeljebb 100 Mbit/s sebességet képes felvenni (“FastEthernet”, “FE”), míg az asztali gépek többsége már gigabites hálózati interfésszel szerelt (“Gigabit Ethernet”, “GE”). Aki biztos abban, hogy gigabites interfésze van, és mégis csak 100 Mb/s sebességet lát, az jelentse az esetet!

Az RJ11-es aljzat és a telefonkészülék megfelelően működik, ha:

  • a kagylót felemelve tárcsahang (“búgás”) hallatszik ÉS
  • a készülék számát felhívva a készülék csengeni kezd ÉS
  • a készülékről hívás kezdeményezhető és építhető fel (szóval fel lehet hívni egy másik szobát, és ki is cseng) ÉS
  • a készülék használatával kétirányú kommunikáció megvalósítható (azaz különösebb zajok, gondok nélkül hallani egymást)

Egy szoba felhívásához egy 5 számjegyből álló számot kell tárcsázni, ahol az első jegy mindig hatos (6), a többi pedig a szobaszám. Amennyiben a szobaszám háromjegyű, úgy a szobaszámot egy nullával (0) balról ki kell egészíteni. Például a 199-es szobát (ha lenne ilyen) a 60199-es szám tárcsázásával lehetne felhívni.

Az esetleges hibákról vasárnap (szeptember 8.) délig a https://support.sch.bme.hu/ oldalon kérünk bejelentést tenni!

Aki az ellenőrzéseket nem végzi el, vagy a hiba jelentését elmulasztja, az megkockáztatja, hogy később akár hónapokat kellhet majd várnia a hiba elhárítására. Ennek az az oka, hogy bizonyos cserealkatrészeket csak nagyobb mennyiségben és/vagy nagy átfutási idővel tudunk megrendelni.