Ugrás a lényegre

Hacktivity 2015 – Élménybeszámoló

· 2 perc olvasmány

SLQ Injection, XSS, PCAP analysis, WPA Hack, Cookie manipulation, APK decompiling és további hasonló érdekes feladatokkal találkoztak a Hactivity részvevői a Wargame keretében. Tanyi Szvetlin harmadéves mérnök informatikus hallgató, a szervezésben részt vevő SecurITeam csapat tagjának beszámolója.

A korábbi konferenciákat csak hírből, de annál nagyobb érdeklődéssel követtem. SecurITeames tagságomból kifolyólag idén lehetőségem nyílt nemcsak szemlélőként, hanem szervezőként is alakítani az esemény arculatát. Csapatunk a Kollégiumi Számítástechnikai Kör IT-biztonsággal foglalkozó ágát képviseli. A szeptemberi felkérést követően lázas munka kezdődött a feladatok megvalósítását illetően. Rengeteg háttérmunka előzte meg a feladatok implementációját. Egy – a játék történetét tartalmazó – weblap létrehozása alapozta meg a munkát, ezután következhetett a ránk eső 32 feladat brainstormingolása, melyekből egy főre 2-3 feladat megvalósítása jutott. Az egyéni kidolgozást követően közösen, tesztelés során tökéletesítettük az elkészült feladatokat.

Az utolsó simítások, és minden feladat szerverre kerülését követően a hajnal már a MOM-parkban ért minket, szerverünk hálózatba integrálása közben. Az esemény 9 órás kapunyitása után folyamatosan érkeztek érdeklődők a standunkhoz. A Wargame déli indulása előtt lehetőség nyílt a környező standoknál való szakmai eszmecserére, kapcsolatépítésre. Párhuzamosan a szombati napon két előadóteremben előadások, valamint vasárnap workshopok is zajlottak. A teljesség igénye nélkül, elsajátíthattuk hogyan készítsünk XSS biztos szövegbeviteli mezőket, törhettünk fel zárakat, megismerkedtünk a debuggerek scriptelésének technikáival.

A szerver indulása után a játékosok, regisztrációt követően vehettek részt a feladatok állomásonkénti teljesítésében, ahol szintenként erősödtek a megoldandó akadályok. A feladatok megalkotásán kívül a helyszínen, a játék során felmerülő nehézségek, félreértések koordinálása volt a fő feladatunk. Eközben a rangsor alakulását is figyelemmel kísértük, melyet vasárnap délben zártunk le. Ezt követte az eredményhirdetés, ahol értékes ajándékokkal díjazták a legjobbakat.

Óriási élmény volt számomra a konferencia, a játék előkészítési folyamatától annak levezényléséig. Az itt szerzett tapasztalatok és ismeretségek a későbbiekben is a javunkat szolgálják majd. Hozzátok hasonlóan, én is izgatottan várom a következő konferencia újdonságait.

collage