Ugrás a lényegre

Hálófelújítás lezárása

· Egy perc olvasmány

Bizonyára tapasztaltátok, hogy az internet gyorsabb lett, mint nyár elején, amikor elhagytátok a kollégiumot. A változás oka, hogy szinte az összes aktív hálózati eszközt lecseréltük és helyettük új, korszerű eszközöket helyeztünk üzembe.

A főbb változások:

  • az új switchek már gigabites Ethernet portokkal rendelkeznek, ellentétben a régi Fastethernet interfészekkel. Ez azt jelenti, hogy az eddigi 100 Mb-es szűk keresztmetszet megszűnt és mostmár Gigabiten forgalmazhattok a házon belülre és kívülre is.
  • a szinti rendezőkből a telefonközpontba menő réz gerincet 10 Gb-es optikai linkekre cseréltük
  • a BME felé 10 Gb-es uplinket fogunk kapni előreláthatólag hétfőn

Az újítások gyakran kellemetlenséget vonnak magukkal, ez alól sajnos mi sem vagyunk kivételek. A szinti rendezőkben a patchpaneleket át kellett szerelnünk, így minden óvatosságunk ellenére is előfordulhat, hogy egyes csatlakozókban kimozdult néhány vezeték, ami a legrosszabb esetben azt jelenti, hogy a hozzá csatlakoztatott szobai faliporton keresztül nem lesz elérhető a hálózat (Regisztrálva van a MAC címed, mégsem kapsz semmilyen IP-t). Ez nem csak a számítógép hálózatot érinti, a szobai telefonok működésében is hibák lehetnek.

Ha ilyen hibát tapasztaltok, jelezzétek a https://support.sch.bme.hu oldalon.