Ugrás a lényegre

Levelezés átállás

· 2 perc olvasmány

Update

Az alábbi linket találhattok friss információkat:

Levelezés átállás – Hírek

Miért is szükséges ez?

A most működő rendszer egy Sun Fire 280R (Sparc III, Solaris 9) gépen fut, ami 2003-tól szolgálja már ki a villanykari hallgatóság levelezését. A géphez tartozik egy SUN D1000 SCSI storage, amin a leveleket tároljuk. Az ebből épített rendszer teljesítménye és tárolókapacitása kevés a mostani igényekhez. Az elmúlt pár évben már voltak próbálkozások a Balu lecserélésére, ezek azonban licencproblémák miatt meghiúsultak. A Sunt időközben felvásárolta az Oracle. Az Oracle Communications Messaging Servert Magyarországon nem forgalmazzák, így más megoldást kellett keresnünk, mint a jelenlegi Solaris alapú levelezés.

Mi lesz a jelenlegi rendszer helyett?

A Microsoft Exchange mellett döntöttünk, mert ár/érték arányban és szolgáltatások számában ez nyújtja a legtöbbet, és emelett könnyebb az integrálhatósága a meglévő rendszereinkhez (pl.: Active Directory). A Microsoft az oktatási intézményeknek lehetőséget biztosít az Office365 felhő alapú szolgáltatásainak igénybe vételére, így a felhasználói fiókok felhőbe migrálásával 25 Gigabyte tárhelyet tudunk biztosítani minden egyes felhasználónknak.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy már az új rendszer kialakítása közben hozzájutottunk egy Google Apps Education licenchez (kb. mint a sima Google szolgáltatások, csak a “céges” változat több erőforrással – pl. az e-mailhez 30 giga tárhely jár) is, úgyhogy valószínűsíthető, hogy a jövőben lehetőség lesz választani a két felhős szolgáltatás között.

Mikorra várható az új rendszer?

Az új rendszert várhatóan 2013. októberének második felében vezetjük majd be. Az átállásról értesíteni fogunk minden felhasználót.