Ugrás a lényegre

Samsung Windows 8 Tablet

· 4 perc olvasmány

A következő cikkben szeretnék bemutatni egy Samsung (Nem a linkelt, de nagyban hasonlít rá) prototípust, illetve a rajta található Windows 8 operációs rendszert. Nem egy review-t szeretnék írni, hanem sokkal inkább egy ,,élménybeszámolót”, megmutatni, hogy egy átlag felhasználó számára mit tud nyújtani egy ilyen masina.

Ahogy már megszokhattuk, a gép egy kis dobozban érkezik, a Tablet mellett még igen sok kütyüt találunk. A gyártótól kapunk egy univerzális töltőt melynek dugója természetesen különböző országok szabványaihoz igazodik. A dobozban találunk egy dokkolót, egy ,,okos” érintőceruzát, és egy bluetooth billentyűzetet.

Adatok:

Processzor: Intel Core i5-2467M 1,60 GHz

Chipset: Intel® HM65

Memória: 4GB (DDR3)

Háttértár: 64GB SSD

Kijelző: 11.6″ HD LED Display (1366 x 768), with Gorilla Glass & Wacom Digitizer

A külső:

A gép bal oldalán találjuk az USB és microHDMI portot. Az USB port egy kis kipattintható ,,ajtó” mögött kapott helyet, ez alatt találjuk az egy jack bemenetet, ez egy mikrofon bemenet. Közvetlenül ez alatt található két gomb, ezekkel tudjuk hardveresen állítani a hangerőt, ezt követi a microHDMI kimenet és egy DC bemenet, ezen keresztül tudjuk tölteni.

Felülre elég kevés dolog került, itt találjuk a beépített mikrofonokat, illetve egy microSD kártyahelyet.

A jobb oldalon két gomb kapott helyet, a felső egy sima power gombként funkcionál, az alsóval pedig le tudjuk tiltani (vagy lockolni) az automatikus képernyőforgatást.

A gombok alatt található a beépített 3G(?) modemhez tartozó SIM bemenet.

A gép hátuljára került egy kamera, és itt történik a Tabletet hűtő levegő kivezetése. A hőcserét nem tudták passzívan megoldani, így belekerült egy kis ventillátor, ami sajnos tapasztalataink alapján elég nagy hangot kavar (nagyobb igénybevétel esetén hangosabb, mint egy laptop (hajszárító)).

A gép alján csak a dokkoló csatlakoztatásához szükséges csatlakozók találhatóak. A dokkolóban találunk még néhány olyan csatlakozót, melyek nem találhatóak meg a gépen, ilyen pl: ethernet csatlakozó, szabványos HDMI kimenet, de találunk még USB portot is.

Összességében külső ránézésre egy modern, átgondolt, és igényesen kialakított gépet látunk. A design egyaránt alkalmas a fiatalok és az üzleti felhasználók igényeinek kielégítésére is. A dokkoló és billentyűzet segítségével, szinte egy asztali gépet varázsolhatunk tabletünkből.

A belső:

A hátoldalon található két hangszóró biztosítja a sztereó hangzást, viszont ha igényesebbek vagyunk, szükségünk lesz külső hangszórókra, hiszen a kis méret miatt szinte alig (vagy egyáltalán nem) hallatszanak ki a mély hangok. A hangerő viszont teljesen megfelelő, 50%-os hangerőn már elég hangosan szólt.

A gépben egy mobil verziós, i5-ös processzort találunk, mely szinte tökéletesen hasznosítja az energiát, és igény esetén tökéletes sebességet biztosít, így nem okoz gondot, ha órákon keresztül szeretnénk akkumulátorról használni, de komolyabb programok futtatásával is megbirkózik.

Az akkumulátor a gyártó szerint több mint 6 órás használatot bír, a mi tapasztalataink alapján ez kb. 4 óra, nyilván különböző használat mellett különböző eredményeket kapunk.

Természetesen különböző kommunikációs csatolókat is találunk a gépen, a Bluetooth legújabb, 3-as verzióját, 300Mbps(?)-os WiFi vevőt, és a dokkoló segítségével elérjük a Gigabites ethernet csatlakozót.

Hello Windows 8!

A gépet előtelepített Windows 8-cal adják, így nem kell bajlódnunk a telepítéssel, egy rejtett partíción pedig tárolja a telepítő lemezképet, így kihasználhatjuk a Windows 8 új funkcióját, melynek segítségével könnyen és gyorsan újratelepíthetjük a gépünket. Ennek hátránya, hogy csaknem 5-6 GB helyet elfoglal a merevlemezen, ami egyébként sem nagy.

Aki már próbálta a Win8-at asztali gépen, egérrel, az most érezni fogja, hogy bizony a Metro-s UI-t Tabletekre találták ki. Szinte minden alapvető funkció-t (programok bezárása, programok közti váltás stb.) kézmozdulatokkal tudunk elérni, sajnos nem találtunk semmilyen beépített tutorialt, ami bemutatná a felhasználóknak a lehetőségeiket, remélhetőleg a végleges verzióban már lesz ilyen, hiszen ezeket kitalálni szinte lehetetlen (sajnos sokszor eléggé logikátlan a megoldás ).

Aki már próbált Windows 8-at bizonyára találkozott azzal, hogy első belépésnél elkéri a rendszer az Live címét, majd szépen leránt minden információt a gépre, Live-ról, Facebook-ról. Természetesen ez az Live cím elég sok beépített alkalmazáshoz szükséges, így ezt a lépést nem igazán kerülhetjük meg. A rengeteg beépített szolgáltatás között van pl.: Videó-kölcsönzés, zene és játékok vásárlása, és még nagyon sok minden.

A nagy kijelzőnek köszönhetően egész tűrhetően lehet gépelni, a default billentyűzet felépítése nem a legjobb, a speciális karaktereket eldugták, így a normál nézetben nem találhatóak meg a fel és le nyilak, illetve a tab sem, így az alap beállításokkal nem célszerű például programozni, viszont a billentyűzet kinézetét szerencsére meg tudjuk változtatni.

A géphez járó érintőceruza megkönnyíti a navigációt, mely ujjakkal szinte lehetetlen/nehéz lenne. A ceruzán található egy gomb, melynek segítségével a jobb kattintást ,,imitálhatjuk”.

A Tablet ára 200-250 ezer forint köré tehető, valószínűleg később, mint a Windows Phone 7-es telefonoknál, itt is bejön számtalan gyártó, és így majd lejjebb tolják az árakat. Mindenesetre, akinek sikerül egy ilyen kis gépet beszereznie biztosan jó hasznát fogja venni, hiszen egy Tablet méretben kapunk egy komolyabb laptopnyi teljesítményt.