Ugrás a lényegre

Többszörös tiltás túlforgalom esetén

· 2 perc olvasmány

Páran jeleztétek felénk, hogy túlforgalmazás után ki lettetek tiltva (ez eddig oké), majd ennek lejárta után ismét tiltást kaptatok.

Ennek az az oka, hogy mint azt bizonyára tudjátok, a hálózaton csúszóablakos rendszer van érvényben, azaz ha kitiltódtok, akkor a rendszer egészen addig tiltani fog, amíg ki nem kerül az adott ablakból a forgalom.

Ez eddig is így volt, de nem volt belőle általában probléma, mert ha valaki kitiltódott a 1 napos ablak miatt, akkor minimum 1 napra kapott tiltást és ez idő alatt a forgalma “kicsúszott” az egy napos ablakból, a 4 napos ablaknál pedig nem nagyon lehetett egyszerre összehozni, mivel az illető előbb kitiltódott az 1 napos túllépés miatt.

Mivel nemrég eltöröltük az 1 napos ablakot, így most már össze lehet hozni a 32 gigás forgalmat viszonylag rövid idő alatt. Ekkor megtörténik a kitiltás, majd első tiltás esetén 24 óra múlva a visszaengedés. Ekkor azonban a rendszer azt látja, hogy a 4 napos ablakotokban még mindig ott a kitiltást indikáló forgalom, így ismét kitiltásra kerültök. Legrosszabb esetben emiatt 6 napig ki lesztek tiltva (1+2+3 napos tiltások).

Megoldást jelent a sávkorlátos rendszer bevezetése, amely tervezésénél már számoltunk ezzel a problémával. Viszont ennek megvalósítására az ünnepekig biztosan nem lesz kapacitásunk, így addig is csak egy dolgot tudunk tanácsolni: ne forgalmazzatok túl (4 nap alatt ne töltsetek fel 32 gigát egyetemen kívülre).