Ugrás a lényegre

Új szolgáltatás: GIT a Házban

· 2 perc olvasmány

Év elején született az ötlet, hogy a GitHub mintájára hozzunk létre egy villanykarosoknak szóló weboldalt, ahol ingyenesen menedzselhetik, verziókezelhetik saját fejlesztői projektjeiket. A KSZK-n belüli béta teszt sikeresen lezajlott, így nagy örömünkre szolgál a https://git.sch.bme.hu oldal bejelentése.

Aki nem tudná mi az a git, annak álljon itt egy kis magyarázat. Lényegében a “Bezippelem oszt’ ha kell majd újra kicsomagolom” módszer egy modernebb formája, egy verziókezelő rendszer amit főleg fejlesztők használnak. A segítségével a kód aktuális állapotáról úgynevezett commit-okat lehet készíteni és ezek segítségével bármikor visszatérhetünk egy tetszőleges korábbi állapotba, például ha valamit elrontottunk. További előnye, hogy a forráskód megosztását roppant egyszerűvé teszi, ezen kívül az új funkciók implementálását is nagymértékben segíti. A hatalmas méretű projektek, például a Linux kernel fejlesztői is ezt használják, tulajdonképpen a saját igényeiket szem előtt tartva fejlesztették ki maguknak ezt a szoftvert, aminek ismerete nélkül ma már fejlesztő nem igazán tud érvényesülni. A programkódok tárolásán kívül még szerverek konfigurációs állományait is verziókezelhetjük, szóval a felhasználási köre szinte kimeríthetetlen.

A GitHub-bal ellentétben privát projektek is ingyenesen készíthetők, sőt a cél igazából ez volt: a villanykarosok a saját privát fejlesztéseikhez tudjanak git verziókezelő rendszert használni, emellett mindez legyen teljesen ingyenes és a belépéshez a már jól megszokott SCHAcc-ot használhassák. A https://git.sch.bme.hu/ bárki beléphet ezen azonosítójával és kipróbálhatja az oldal lehetőségeit. A szolgáltatást ajánlott mindenkinek használni, aki már egy kicsit foglalkozott ilyesmivel nem fog plusz terhet jelenteni. Aki még nem, annak egy nagyszerű lehetőség hogy elsajátítsa ezt az értékes tudást. Nyugodtan “töltsétek fel” az aktuális szoftlab vagy grafika házitokat, a LaTeX formátumú szakdolgozatotokat vagy bármit, amit biztonságban akartok tudni, esetleg koliból és otthonról is elérni.

Tervben áll egy heti rendszerességű ciksorozat indítása a git használatáról, illetve nem kell meglepődni, ha még az idén tanfolyam is lesz meghirdetve ebben a témábam.

Reméljük minél többen fogjátok használni és egy népszerű szolgáltatásunkká fog válni.

A szolgáltatás biztosításához a nyílt forráskódú GitLab szoftvert használjuk.