Ugrás a lényegre

Versenyek, melyeken részt vettünk…

· 4 perc olvasmány

Folyamatosan szoktuk figyelni az informatikai verseny-kiírásokat, és ahogy időnk engedi részt is veszünk ezeken, hiszen rengeteg dologgal foglalkozunk az informatikai területén mindennapi munkánk során, de ezen versenyek olyan szakmai kihívások elé állítanak minket, mellyel nem találkozhatunk bármikor…

Habár a fejlesztős versenyek általában dominálnak az informatikában, szerencsére üzemeltetés terén is rendeztek egy-két megmérettetést, ahol kipróbálhattuk magunkat. Az elmúlt 8 hónapban tagjaink több versenyen is indultak, és mindegyik versenyen országos szintig jutottak, erről írunk most bővebben.

A BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék, illetve a veszprémi Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának kooperációjaként immár második éve megrendezésre került a BME-Pannon NetSkills Challange.

Az országos verseny azokat a felsőoktatásban tanulókat várja, akik jártasak a számítógép-hálózatok konfigurálásában és üzemeltetésében. A feladatok alapvetően a Cisco CCNA, CCNA Security, valamint az IPv6 témaköröket ölelik fel. A verseny két fordulós volt, az első – online – fordulóban egy elméleti tesztet és egy gyakorlati Packet Tracer feladatot kellett megoldani. A második fordulóba kilenc versenyző jutott tovább, itt már valódi eszközökön zajlott a munka: ASA, Cisco routerek és multilayer switchek. Az eszközös fordulónak ezúttal a PE-MIK I épülete adott otthont.

Mind az elődöntő, mind a döntő feladatai izgalmasak és kihívásokkal teliek voltak. Az online gyakorlati feladat egy középkori város útjának kiépítése körül zajlott, a döntő feladatai pedig Charlie csokigyárának helyreállítása körül.

A versenyen Fábián Attila indult KSZK-s színekben, az első fordulóból továbbjutva a döntőben meg is nyerte a fődíjat, egy Lenovo laptopot. (Lassan hagyománnyá avanzsálódik nálunk a verseny megnyerése, hiszen egy éve is egy KSZK-s zsebelte be az első helyet.)

INFOmaraton

Ez egy két fordulós rendszer- és hálózatüzemeltetői verseny, amin három fős csapatokban lehetett indulni és kipróbálni magunkat.

Ezen a versenyen Eckl Máté, Héja Péter és Kozák Miklós vettek részt, akik a Sysadmin és NETeam körök tagjai. Az első fordulóban jól szerepeltek, az egyik feladattípusban kiemelt eredményt értek el, így a döntőbe kilencedikként jutottak be, ahol összesen 15 csapat mérte össze erejét.

A döntő forduló 24 órás volt, ahol szombat déltől vasárnap délig dolgozhattak a kiadott feladatokon. A teendők mérföldkövekbe voltak rendezve, melyeket pár órás határidőkkel kellett egymás után megoldani, kvázi szimulálva egy valós életbeli, hosszan futó projektet. Egy jól felépített feladatsort kaptak, ami egy céges rendszer felépítését jelentette a hálózati kábelek elkészítésétől egészen a levelezésig és a központosított felhasználói authentikációig.

Végül a csapat tizedikként végzett és értékes tapasztalatokkal lett gazdagabb.

EuroSkills 2018 ICT Specialist

Az EuroSkills két évente megrendezésre kerülő szakmák európai versenye. A fodrásztól kezdve a villanyszerelőn át a felszolgálóig minden szakma megméretteti legjobbjait. Van informatikus ágazata is, ez ICT Specialist névre hallgat.

Alapvetően egy csapatversenyről van szó, de idén a magyarországi rendezők úgy gondolták, hogy nem rögtön csapatokat versenyeztetnek, hanem először egyéni versenynek teszi ki az indulókat. A verseny végén a két legjobban szerepelt résztvevő képviselheti majd hazánkat az európai döntőben 2018-ban.

Az online selejtező fordulóból a tizenkét legjobb versenyző jutott tovább az országos középdöntőbe, amit a Budapest Kongresszusi központban rendeztek meg. Ennek tétje az országos döntőbe való bejutás volt, amihez a hat legjobb versenyző között kellett lenni.

Tőlünk Fábián Attila és Eckl Máté indult a versenyen, az országos középdöntőbe Attiss negyedik, Máté hatodikként jutott be, a középdöntőben pedig rendre hetedik és tizenegyedik helyezést értek el.

Tervezz és építs okoskaspót

Az Accenture szervezett márciusban egy versenyt, ahol a versenyzők csapatban vagy akár egyénileg is indulhattak. A témakör az IoT, azon belül pedig egy okoskaspó tervezése volt, ami képes figyelni a növényre eső fény mennyiségét, a föld nedvességtartalmát és egyéb tényezőket, amik a fejlődésben, életben maradásban szerepet játszhatnak. A tervezőknek arra is oda kellett figyelniük, hogy a megoldás figyelembe tudja venni, hogy milyen növény van a kaspóban, és ez alapján lássa el a tulajdonost információkkal.

A versenyen a DevTeam körünk tagja, Tanyi Szvetlin indult egy barátjával Kárándi Zsolttal és második helyezést sikerült elérniük, valamint egy Nintendo Switch boldog tulajdonosai lettek.