Ugrás a lényegre
Kollégiumi Számítástechnikai Kör

Kollégiumi Számítástechnikai Kör

Szakma. Barátok. Történelem
KSZKépzés 2024 jelentkezés

A KSZK-ról

A Kollégiumi Számítástechnikai Kör a kar egyik első - jelenleg is aktív - öntevékeny csoportosulása, mely 1976-ban került megalapításra. Tagjaink az informatika különböző területei iránt kiemelten érdeklődő öntevékeny egyetemista hallgatók, akik tanulmányaikon túl, szabaidejükben fejlesztik magukat és rendszereinket, megkönnyítve ezzel a kollégisták, valamint a kar hallgatóinak hétköznapjait. Aktív tagjaink az iparban alkalmazott naprakész tudásra tesznek szert itt, kísérleteznek saját ötleteikkel és jó kapcsolatokat építenek ki ebben a jó hangulatú, alkotó kedvű közösségben.

A KSZK tevékenysége két nagy területre bontható: az üzemeltetésre és a fejlesztésre. Előbbi esetén hálózattervezéssel, felügyelettel, monitorozással és különböző típusú szerverszolgáltatások üzemeltetésével foglalkozunk. Utóbbi esetén pedig a web-, mobil- és szoftverfejlesztés jön szóba, valamint tevékenységeink során az IT security-vel is behatóan foglalkozunk.

Köreink

DevTeam

DevTeam

A DevTeam a KSZK fejlesztő köre. Az informatika számos területével foglalkozik, többek között alkalmazás- és mobilszoftver-fejlesztéssel, weblapkészítéssel, de akár mikrokontrollerek programozásával is, legyen az akár Raspberry Pi vagy Arduino. A kör ennek megfelelően egyszerre több projektet visz, amikben a tagok különböző csoportjai vesznek részt - attól függően, hogy kit mi érdekel.

Levelezőlista: devteamKUKACsch.bme.hu
Gyűlések: kedd 20:00, SCH 103
Hallgatói Tudásbázis

Hallgatói Tudásbázis

A HaT a VIK Wikit üzemeltető, adminisztráló és fejlesztő kör, nekik köszönhető a wiki rendezett állapota. Követik a szerkesztői szokásokat, szükséges esetben moderálnak, és folyamatosan elemzik a kar legnagyobb tudásbázisának forgalmát.

Levelezőlista: wikiKUKACsch.bme.hu
NETeam

NETeam

A NETeam foglalkozik a kollégiumi hálózati infrastruktúra üzemeltetésével és fejlesztésével. Biztosítják a hálózat folyamatos működését, követik az új hálózati technológiák alakulását, igyekeznek gyakorlatban is kipróbálni őket, alkalomadtán pedig cégekkel kapcsolatot tartva vesznek részt új megoldások tesztelésében is. Az ide kerülőknek lehetőségük van bekapcsolódni az ISO/OSI modell majdnem minden rétegében működő szolgáltatások üzemeltetésébe és fejlesztésébe, amit szolgáltatástól függően akár az egész karon használnak. Ilyen például a Cisco eszközök konfigurációja, WiFi hálózat, VoIP, VPN, DNS/Dinamikus DNS üzemeltetése, fejlesztése, felhasználói adatbázis kezelése, forgalommonitorozás. Ezek széleskörű rálátást engednek egy komplex hálózatra és a használt technológiák működésére. A használt hálózattól függetlenül kialakított router laborban pedig lehetőség van szinte bármilyen, az iparban használt switching/routing megoldás próba szintű felépítésére.

Levelezőlista: neteamKUKACsch.bme.hu
Gyűlések: csütörtök 19:00, SCH 103
SecurITeam

SecurITeam

A KSZK biztonsággal foglalkozó köre, legyen szó akár szoftveres, akár hardveres biztonságról. Ők a QPA alatti Wargame szervezői, amit konferenciákra is kivisznek, emellett folyamatosan penetration testekkel ellenőrzik a kollégiumi infrastruktúrát. Szoktak tanfolyamokat, workshopokat tartani, és változatos projektekbe vágnak vele, mint például egy rogue AP kifejlesztése.

Levelezőlista: securiteam-pubKUKACsch.bme.hu
Gyűlések: hétfő 20:00, SCH 103
Sysadmin

Sysadmin

Ők üzemeltetik és fejlesztik a KSZK-ban használt szervereket, a kollégiumban működő, IT-szolgáltatásokat nyújtó infrastruktúrát. Az általuk használt szoftverek között megtalálhatók a Linux, BSD valamint a Windows alapú megoldások, van egy több, mint 100 virtuális szervert kiszolgáló VMware klaszterük, és övék a ház legnagyobb (többszáz weboldalt kiszolgáló) webhostingra használt szervere is. A felhasználói igények alapján folyamatosan bővítik a szolgáltatásaik listáját, amit itt találsz.

Levelezőlista: sysadminKUKACsch.bme.hu
Gyűlések: szerda 20:00, SCH 103

Csatlakozz!

Ha érdekel az informatika valamelyik területe, motivált vagy, és szeretnél adni valamit a villanykaros közösségnek, csatlakozz hozzánk! Ha még nincs tapasztalatod vagy szaktudásod, az sem akadály: végezd el a képzésünket, és aztán fejlődj tovább újoncként! További információt itt találhatsz.