Ugrás a lényegre

Support

A szolgáltatáskiesésekről, változásokról a kszk-news@sch.bme.hu levelezőlistára feliratkozva illetve a Facebook-oldalunkon értesülhetsz. Iratkozz fel a listára, és lájkold a Facebook-oldalt, érdemes!

FAQ

A legtöbb szolgáltatásunkkal kapcsolatban intro.kszk.bme.hu weboldalon találhatsz egy gyorstalpalót. Ha nem találod meg, amit keresel, nézz szét a support.sch.bme.hu weboldalon, vagy adj fel ott ticketet! Ha a taggá válással kapcsolatban van kérdésed, kattints ide!

Szabályzatok

Internethasználat

Szabályzatokat olvasni senki sem szeret, pedig jó tisztában lenni azzal, hogy mit szabad és mit nem, főleg hogy a hálózat használatával automatikusan elfogadod ezeket. A teljesség igénye nélkül a legfontosabb dolgokat megpróbáljuk nektek itt összegyűjteni, de ez nem mentesít senkit a szabályok ismerete alól. Ha ezeket betartod, jó eséllyel nem kerülhetsz nagy bajba:

 • A kollégiumi hálózat célja, hogy a felhasználóit tanulmányaikban és szakmai előmenetelükben segítse. A hálózat korlátozott mértékig felhasználható magáncélra (pl. email, valamint a kollégiumon belül kikapcsolódásra, szórakozásra is), természetesen csak addig, ameddig ez a hálózat elsődleges célját nem sérti.
 • Kiemelten tilos a hálózaton:
  • más személy azonosítóit (pl. felhasználónév, IP cím, bankkártyaszám) használni,
  • az SCHNetet üzleti vagy profitorientált célra használni,
  • a kollégiumi hálózatot kibővíteni, ezáltal lehetőséget adni nem regisztrált eszközöknek a hálózat teljes jogú használatára (IP NAT),
  • a kollégiumi hálózatot más hálózatokkal önhatalmúlag összekötni,
  • a hálózat üzemeltetéséhez szükséges szoftver vagy hardver eszközökben kárt tenni, vagy erre kísérletet tenni,
  • a külső vagy belső hálózat működését indokolatlanul nagy forgalommal, a protokollok be nem tartásával, vagy más módon megzavarni,
  • jogsértő anyagot terjeszteni,
  • kollégiumi, egyetemi vagy külső számítógépek működését megzavarni, azokra behatolást megkísérelni (pl. pingflood, nessus),
  • egyéb, a józan ész szerint károsnak ítélt tevékenységet végezni.
 • A BME hálózatán 2003 óta tilos a peer-to-peer file sharing programok és protokollok (BearShare, Bittorrent, Direct Connect, eDonkey, FastTrack, Gnutella, KaZaA, Morpheus, Napster, WinMX, stb.) használata. A Telekommunikációs és Informatikai Osztály rendszergazdáinak megfigyelése alapján a felhasználók ezeket a software-eket leginkább olyan anyagok (film, zene, software, kép) megszerzésére és terjesztésére használják, melyeknek a felhasználóhoz kerülése vagy a közzététele sérti a szerzői jogot.
 • Az SCH-ban 2002 óta forgalom korlátozás van. A forgalom számlálásába csak a Házból az egyetemen kívülre menő (feltöltött) adatmennyiség számít bele, azaz amit kintről a gépedről LEtöltenek. Ennek a magyarázata az, hogy normális működés közben rólad nem húznak tanulmányi céllal le nagy dolgokat. Akiről mégis (pl. nagyfelbontású képeket TDK céljából), az természetesen egyéni elbírálás alapján mentesülhet a korlát alól. Az algoritmus elve a 4 napos (96 órás) csúszóablak. Ennyi idő alatt a gépedről az egyetemi hálózaton (152.66..) kívülre menő adat maximum 32GB lehet; amint átléped ezt a határt, azonnal valamilyen korlátozásban részesülsz. A netwatcher.sch-n figyelemmel tudod követni, hogy mennyit töltöttetek fel az elmúlt 4, illetve 1 napban.

SCHNET hálózathasználati szabályzat

A Schönherz hálózatának megfelelő üzemeltetését, üzemeltethetőségét a Netikai Bizottság felügyeli (vagy annak meg nem alakulása esetén a NetAdmin), illetve a kihágások esetén különböző súlyú büntetéseket szab ki. A szabályzat nyilatkozik a kihágásért járó kollégiumi büntetőpontokról is.

A szabályzatot az alábbi dokumentumban találhatod.

BMENET szabályzatok

Az SCHNET közvetlenül az egyetemi hálózathoz csatlakozik, így a BMENET szabályzata is vonatkozik minden felhasználóra.

A BMENET szabályzatait az alábbi oldalon találhatod meg (csak BME-netről érhető el, vagy bejelentkezés szükséges).

NIIF szabályzat

A BMENET a magyar akadémiai hálózat (HBONE+) része, így a NIIF (Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program) szabályzatai is vonatkozik minden felhasználóra.

A NIIF szabályzatait az alábbi oldalon találhatod meg.

Salgópolc szabályzat

A salgópolcra pályázni a félévek elején meghirdetett időszakokban lehet. A teljes szabályzatot itt találod.

Support

Ha maradt még megválaszolatlan kérdésed, vagy segítségre van szükséged, adj fel egy ticketet! (Megjegyzés: mi is egyetemisták vagyunk, akik a szabadidejüket áldozzák arra, hogy segítsenek neked. Előfordulhat emiatt, hogy várnod kell néhány napot arra, amíg meg tudjuk oldani a problémádat. Indokolt és sürgős esetben megpróbálhatsz bekopogni a 105-be, hátha éppen lesz ott valaki.)