Ugrás a lényegre

Levelezőlisták

Mik azok a levelezőlisták?

A listák első ránézésre úgy tűnhetnek, mint egy közönséges e-mail cím, amin egy szervernek küldhetünk leveleket, de ennél sokkal többet tudnak: az ide érkező levelek archiválásra kerülnek, különböző jogosultságokat lehet beállítani rájuk, és természetesen leveleket továbbítanak a listára feliratkozott tagoknak.

Tegyük fel, hogy küldeni szeretnél egy levelet a szinteken lakóknak, viszont nem tudod mindenkinek a címét. Van egy jó hírünk! Minden szintnek van levelezőlistája. Például, ha a nyolcadik emeleten laksz, akkor küldhetsz levelet a 8@sch.bme.hu címre, és azt minden szinten lakó ember meg fogja kapni.

Bizonyos listákon korlátozott jogosultságokkal tudsz jelen lenni. Például csak moderálás után tudsz levelet küldeni, vagy egyáltatlán nem. Ezeket mind látod a feliratkozásaid kezelésekor.

Hol tudom kezelni a listákat?

A listákat a Lists oldalon tudod kezelni (feliratkozni rájuk, leiratkozni róluk, újat létrehozni, tagokat felvenni saját listára, archívumban keresni, stb.).

Első belépéskor két út áll előtted:

  • Ha a felhasznalonev@sch.bme.hu-s címedet szeretnéd használni levelezőlistás kommunikációra, akkor kattints a „Belépés VIR fiókkal” gombra és jelentkezz be AuthSCH-n keresztül.
  • Egyéb címek esetén a bal felső sarokban találsz egy „Első belépés?” gombot, arra kattints és kövesd az utasításokat.

Mire ügyeljek ha listára szeretnék levelet küldeni?

Az első és legfontosabb, hogy tartsd szem előtt, kinek írsz és mit! A listák archiválva vannak, és akár mindenki által hozzáférhető lehet a tartalmuk (nyílt lista esetén, más esetben a tagoknak).

Minden listának megvan a maga funkciója. Vannak tanulmányi listák, közösségi listák (dumalisták), sőt, álláskereső/hirdető listák is. Csak az adott listára való tartalmat küldd el!

Pontosan fogalmazd meg a tárgyat, legyen tömör, de beszédes. Javasolt továbbá a tagek használata: [levlistak][help] Leiratkozás menete

Mellékletet csatolni szigorúan tilos! Gondolj bele, hány postafiók fogja megkapni az adott tartalmat. Ezek nagyrésze valószínűleg a mi szervereinken fog tárolódni, annyi példányban, ahány embernek elküldted. Ha fájlokat szeretnél küldeni, akkor töltsd fel őket valamilyen tárhelyre, és a linkjét illeszd leveledbe.

Gyakori hiba, mikor ösztönösen a válasz gombra kattintasz egy listára küldött levélnél. Ha privát választ szeretnél írni, akkor Neked kell megadnod a címzett e-mail címét, mert alapértelmezetten a lista címe kerül a címzett mezőbe, de ez az esetek többségében nem a kívánt viselkedés.